Ensemble Tirana press quotes

Ensemble Tirana- The Bridge That Links Time (MWCD 4068)

Ensemble Tirana

[button-yellow url=”#” target=”_self” position=”left”] Dutch quotes [/button-yellow]
De mannen zetten de keel wagenwijd open en zingen alsof ze je trommelvliezen in brand willen zetten. Schroeiende akkoorden, een solist die daar vlammend overheen schuurt, en een stem met heftig trillende en schuddende lijnen in dat woelige weefsel. Soms hanteren ze fluiten of een snaarinstrument als begeleiding, maar verder is het allemaal zang waar ze je oortjes mee laten gloeien. (MixedWorldMusic.com)

‘een ingrijpende ervaring. Met hun snerpende dissonanten en klaaglijke stemmen zingen ze over dood, verraad, armoe, liefde, drank en oorlog. Hun muzikale boodschap klinkt tijdloos, universeel en bijzonder urgent.’ (Het Parool, *****)

‘Het mooist zijn de ballades en liefdesliedjes: zachte stemmen, die in lange, buigende noten wonderlijk om elkaar heen krullen, eindigen in een klaaglijk vibrato en immer geladen zijn met melancholie.’ (Dagblad van het Noorden, ****)

‘De zes mannen (…) kunnen niet alleen in de subtielere stukken perfect voor kippenvel zorgen, ze kunnen ook voor een huiveringwekkende muur van geluid zorgen als het moet. (…) De muziek is melancholiek, maar tegelijk ook krachtig en energiek, en vaak bloedstollend mooi.’ (Moors Magazine)

‘De zangers hebben krachtige stemmen, een enorme impact en klinken meerstemmig als een imposant vlechtwerk met bijzonder vibrato, gelardeerd met uitroepen. Muziek met een buitengewone diepgang.’ (Musicframes.nl)

‘Als er traditionele instrumenten als fluit en de tweesnarige cifteli bij komen, is de drie- en vierstemmige Albanese polyfonie van de zes vocalisten van het legendarische Ensemble Tirana niet meer als enige dominant. De zingende mannen zouden broers kunnen zijn van het in Europa bekende vrouwencollectief Le Mystère des Voix Bulgares.’ (Nederlands Dagblad, ***)

‘Deze cd is een belangrijke aanvulling op het beschikbare materiaal op dit gebied en dat komt door drie aspecten: de kwaliteit van de uitvoering, de afwisseling in de repertoirekeuze en de uitstekende opname.’ (Zing Magazine, *****)

‘een prachtige collectie traditionele liederen uit Albanië […] met veel dezelfde kenmerken die iedereen zo aansprak bij die Bulgaarse vrouwenkoren – de wisselwerking tussen de aardse ondertonen en de meer jubilante hogere stemmen die daar weer bovenuit steken. Met allemaal mannenstemmen is het geluid dieper, aardser en minder geëxalteerd dan de vaker naar het hemelse neigende zang van de Bulgaarse dames, maar slechts marginaal minder mooi.’ (Heaven, 8,5)

[button-red url=”#” target=”_self” position=”left”] International [/button-red]

‘(…) the vocals are great and present a great historical story for a modern era. At any rate, Ensemble Tirana inspires all to take a listen.’ (Insideworldmusic.com)

‘it’s a fine, polished overview of the riches of Albanian polyphonic song, and a good place to start listening to this rich and inspiring music.’ (Songlines, ***)

‘Ein Festival für die Ohren’ (Folker)