Persmailing april 2015

[two_third]

Nieuws

** Op 4 mei verschijnt de nieuwe cd van de Tibetaanse zangeres Namgyal Lhamo. Het is het tweede deel in haar drieluik met Tibetaanse liederen en bevat klassiek repertoire uit haar geboorteland. Dit is de eerste cd ooit die volledig gewijd aan Tibetaanse klassieke muziek. Een mooie en verrassend toegankelijk cd.
De cd wordt op 8 mei in RASA (Utrecht) gepresenteerd.
Heb je nog geen promo-exemplaar of wil je naar de presentatie, neem dan contact met me op!

** Noa staat op 19 mei in de Arenberg-schouwburg in Antwerpen en komt in december voor een uitgebreidere tour naar Nederland.

Tours

** In mei tourt de Amerikaanse singer-songwriter Eliza Gilkyson langs een aantal clubs in Nederland.

Nieuwe releases

NOA: LOVE MEDICINE
Love Medicine is het 14e album van de bekende Israëlische zangeres Noa, opnieuw in samenwerking met haar langjarige muzikale partner Gil Dor. De titel verwijst naar hun beider overtuiging dat muziek uit het hart het beste medicijn is. Noa heeft het talent om een publiek met haar stem en de menselijkheid van haar boodschap echt te raken. Love medicine, gefinancierd door crowdfunding, is een intiem, lyrisch en introspectief album. De inspiratie voor de songs is divers: Braziliaanse connecties, een stuk geschreven door Pat Metheny (die zelf ook meespeelt) en enkele covers, waaronder een minder bekend nummer van Bobby McFerrin. Mooi!
label: MW Records • file under: pop • cd: MWCD 1027

VARIOUS : CLASSIC AMERICAN BALLADS
In de tijd dat er geen twitter en facebook was, werden van grote gebeurtenissen liedjes gemaakt die van dorp tot dorp gingen. De 25 tracks op deze fraaie Smithsonian-compilatie zijn tussen 1836 en 1947 geschreven. Ze gaan over uiteenlopende gebeurtenissen als het zinken van de Titanic en het doodvriezen van een jonge vrouw tijdens Nieuwjaar. We horen o.a. Doc Watson, Bill Monroe, Woody Guthrie en Pete Seeger, alle opnames uit de archieven van Smithsonian. Natuurlijk met een uitgebreid boekje met historische foto’s.
label: Smithsonian Folkways • file under: folk/Amerika • cd: SF 40215

DEBASHISH BHATTACHARYA: SLIDE-GUITAR RAGAS FROM DUSK TILL DAWN
Slidegitarist Debashish Bhattacharya heeft op zijn nieuwe cd vijf raga’s opgenomen en wordt begeleid door Subhasis Bhattacharjee op tabla. De muziek is weliswaar diep geworteld in de Indiase muziektradities, maar tegelijkertijd vernieuwend door de technieken en instrumenten die hij gebruikt. Het ene moment past hij een stijl toe die gebruikt worden op de veena (een soort sitar), het andere moment komen Hawaïaanse elementen te voorschijn. Een prachtig, meditatief album.
label: Riverboat • file under: world/India • cd: TUGCD 1083 • bc: 605633008326 • EUR 10,40

KIRAN AHLUWALIA: SANATA. STILLNESS
Kiran Ahluwalia is een Canadese zangeres van Indiaas/Pakistaanse origine. Ze heeft in de korte tijd dat ze actief is al talloze prijzen gewonnen, zoals de Songlines/WOMAD Best Newcomer of the Year Award 2009 en twee JUNO’s (Canadese Grammy’s). Ze brengt een mix van haar Indiase roots met desert-blues en jazz. Zo zijn de tabla’s, de percussie, het harmonium en de zangstijl beslist Indiaas, op de achtergrond zijn elektrische gitaren en accordeons aanwezig. De cd eindigt met het nummer ‘Lament’ geschreven door Nusrat Fateh Ali Khan. Een mysterieus lied, dat door de vervormde gitaar, de bas en de vibrafoon drijft op eigentijdse invloeden. De cd is in de VS al ontvangen met juichende kritieken.
label: ARC Music • file under: world/India • cd: EUCD 2572

AHMED MUKHTAR: BABYLONIAN FINGERS. MUSIC FROM IRAQ
Ahmed Mukhtar leerde oud en percussie van toonaangevende traditionele muzikanten uit zijn geboorteplaats Bagdad. Hij vervolgde zijn studie aan het conservatorium van Damascus en later aan het London College of Music. Hij baseert zijn stukken op de maqam, maar neemt de ruimte die deze structuur biedt. Hij gebruikt zowel de rijke en complexe muzikale traditie van Mesopotamië, maar past ook innovatieve technieken en harmonieën toe op deze volledig instrumentale cd.
label: ARC Music • file under: world/Irak • cd: EUCD 2571

TANGO-ORKESTERI UNTO: FINNISH TANGO – DARK WINGS OF THE NIGHTDe tango werd in het begin van de 20e eeuw in Finland geïntroduceerd en groeide uit tot een van de populairste genres in het land. De Finse tango is inmiddels een erkende stijl, met de accordeon in plaats van de bandoneon in de hoofdrol en kent een aantal bekende componisten. Een daarvan is Untu Mononen, tevens de naamgever van het onderhavige orkest. Op hun derde cd speelt het orkest zowel nieuwe composities als bekende tango’s uit de jaren ‘40 en ‘50.
label: ARC Music • file under: world/tango • cd: EUCD 2575

MARTTI POKELA E.A.: THE ART OF FINNISH KANTELE
De Finse kantele is een snaarinstrument uit de familie van zithers, dulcimers of psalteriums. Het kent meerdere vormen, met 5 tot 36 snaren. Professor Martti Pokela heeft het verzamelen en bewaren van Finse traditionele muziek – en in het bijzonder de kantele – tot levenswerk gemaakt. Hij speelt hier samen met zijn dochter en Matti Kontio, die nieuwe speeltechnieken voor het instrument ontwikkelde. Een fascinerend instrument met een bijzondere klank.
label: ARC Music • file under: world/Finland • cd: EUCD 2573

ANDRÉS FERNÁNDEZ AMADOR: ABSOLUTE FLAMENCO
Hij leerde gitaarspelen van zijn vader, Juan el Minelva, toentertijd de beste gitarist uit de regio. Andrés Fernandez Amador is een gitano uit Almeria (in Andalusië, Zuid-Spanje). Hij speelt en zingt zowel moderne flamenco in de stijl van Paco de Lucia, Pata Negra en de Gipsy Kings, maar ook de klassieke ‘cante jondo’ en eigen werk.
label: ARC Music • file under: world/flamenco • cd: EUCD 2574

DEBEN BHATTACHARYA: INDIA – RELIGIOUS CHANTS
Zoals de titel al aangeeft, bevat deze cd religieuze liederen. De opnames zijn tussen 1954 en 1973 gemaakt door de bekende Indiase ethnomusicoloog Deben Bhattacharya. Deze cd richt zich op de drie religies die in India ontstaan zijn: het Hindoeïsme, Boeddhisme en het Sikhisme.
label: ARC Music • file under: world/India • cd: EUCD 2579

HOSSAM RAMZY: SECRETS OF THE EYE
De Egyptische percussionist Hossam Ramzy is in het westen vooral bekend vanwege zijn samenwerking met Robert Plant en Jimmy Page, maar hij werkte ook met Peter Gabriel, Joan Armatrading en ELO bijvoorbeeld. Hij heeft al een uitgebreide discografie op zijn naam staan waarmee hij een westers publiek wil bereiken. Op deze cd staat in iedere track een ander instrument in de hoofdrol, zoals de magrouna (een rietinstrument), de trompet, de oud etc. voortgestuwd door Ramzy’s percussie. Om op te dansen en naar te luisteren.
label: ARC Music • file under: world/bellydance • cd: EUCD 2580

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO UNSUNG HEROES OF COUNTRY BLUES
Op deze leuke Rough Guide met countryblues nu eens geen Charley Patton, Robert Johnson of Son House, maar minder bekende bluesmannen. Zoals de samensteller het zelf omschrijft: dit is geen ‘best of the rest’, maar klassiekers die het verdienen om gehoord te worden. Alle tracks zijn uit de jaren ‘20 en ‘30. Bekendere artiesten als Gus Cannon, Henry Thomas en Frank Stokes vormen een brug tussen de vroege blues en de folk die er aan vooraf ging. Ook op deze compilatie Freddie Spruell, een van de eerste Delta-bluesmannen ooit op genomen en Hambone Willie Newbern, zelf minder bekend dan de klassieker van zijn hand ‘Roll And Tumble Blues’.
label: World Music Network • file under: blues • cd: RGNET1334

BLIND BOY FULLER: THE ROUGH GUIDE TO BLIND BOY FULLER
Blind Boy Fuller nam tijdens een hele korte periode van zes jaar op (hij stierf op 33-jarige leeftijd), maar is wel een van de muzikanten uit die tijd die de meeste opnames maakte. Hij groeide uit tot de populairste en invloedrijkste Piedmont-bluesmuzikant ooit. Het geluid van zijn National steelgitaar droeg bij aan zijn originele en energieke gitaararrangementen. Hij bracht de diverse stijlen uit de Piedmont samen en wist zo de essentie van de Deltablues te vangen. Vijfentwintig uitstekend geremasterde tracks staan op deze Rough Guide.
label: World Music Network • file under: blues • cd: RGNET1330

[/two_third]

[one_third_last]

Tourdata

Nederland

david philips
24 apr Steendam – Podiumcafe Peter en Leni/ 25 apr Maastricht – Magisch Theatertje

addys mercedes
29 apr Waalwijk – Theater De Leest

boo boo davis
25 apr Maastricht – Vibes/ 5 mei Vlissingen – Bevrijdingsfestival/ 9 mei Ulft – Cultuurfabriek DRU

miXendorp
5 mei Vlissingen – Bevrijdingsfestival

namgyal lhamo (cd-presentatie)
8 mei Utrecht- RASA

eliza gilkyson
8 mei Amen – Café de Amer/ 9 mei Lage Vuursche – In The Woods/ 10 mei amsterdam – Paradiso/ 12 mei Oentsjerk – Folk in de Walden/ 13 mei Nijmegen – Lux Theater/ 14 mei Den Haag – Musemix @ Soc. Engels/ 15 mei Nieuwendijk – Poppodium Xinix/ 17 mei Venlo – Grenswerk/ 18 mei Rotterdam – Vreewijk Cultuur/ 19 mei Westwoud – De Schalm

adrian raso & fanfare ciocarlia – the devil’s tale on tour
31 mei Tilburg – Gipsy festival

tangled eye
30 aug Hummelo – Manana Manana

steeleye span
30 okt Papendrecht – Theater de Willem/ 31 okt Hengelo – Rabotheater/ 1 nov Drachten – Iduna/ 3 nov Heerlen – Parkstad Limburg Theaters/ 4 nov Gouda – Goudse Schouwburg/ 6 nov Venlo – Maaspoort/

noa
11 dec Amsterdam – Muziekgebouw aan het IJ/ 13 dec Groningen – Oosterpoort/ 7 mei Eindhoven – Muziekgebouw/ 10 mei Utrecht- Tivoli Vredenburg/ 11 mei Heerlen – Parkstad theater

België

antwerp gipsy ska orkestra
1 mei Antwerpen – Grote Markt/ 9 mei Herent – Wild in ‘t Park

david philips
26 apr Waardamme – Cowboy Up/

boo boo davis
2 mei Luik – Blues Sphere

arifa
24 mei Gent – Handelsbeurs

noa
19 mei Antwerpen

el juntacadáveres
29 mei Gent – De Centrale/ 10 dec Heist-op-den-Berg

laïs
12 jun Sint-Niklaas – Stadsschouwburg/ 5 jul Essen – Oude Pastorij

Luxemburg
carmen de souza
22 apr Luxemburg (L) – Den Atelier

 

[/one_third_last]