Persmailing augustus 2015

[two_third]

Nieuws

Vier jaar na het verschijnen van hun laatste studio-album is er eindelijk weer een nieuw plaat van Hazmat Modine!  Lees er alles over onder Nieuwe releases. In 2016 komt de band naar de Benelux voor concerten.

Tours

Op 16 september staat de Tibetaanse zangeres Namgyal Lhamo  in RASA (Utrecht). Dit is tevens de presentatie van haar nieuwe cd ‘An anthology of Tibetan Classical Music’ (MWCD 5022).
Heb je nog geen promo-exemplaar van haar nieuwe cd of wil je naar de presentatie, neem dan contact met me op!

Nieuwe releases

HAZMAT MODINE: EXTRA-DELUXE-SUPREME
De vorige cd was alweer vier jaar geleden, dus fans van de New Yorkse band Hazmat Modine werden zo langzamerhand ongerust. De tussentijd werd gevuld met een live-cd en een lp, maar het wachten was op ‘the real thing’. En die is het wachten waard. Hazmat maakt muziek die niet te beschrijven is, gebaseerd op prewar-blues, maar onbekommerd gemixt met een scheut Memphis, klezmer, gospel, jazz, Amerikaanse roots en wat er ook maar in het straatje van de geniale frontman Wade Schuman past. Pakkende melodieën en vooral die onweerstaanbare zompige, broeierige laid-backsfeer, die perfect past bij de stem van Schuman. Gasten zijn dit keer het uit Tuva afkomstige Alash Ensemble en drummer/percussionist Tim Keiper (Vieux Farka Toure, John Zorn). Aanrader!
label: JARO • file under: blues/world • cd: JARO 4326

LET OP: De releasedatum van deze plaat is 25 september. Er zijn eind van deze week al promo’s beschikbaar maar houd rekening met deze datum i.v.m. recensies.

MODOU TOURÉ & RAMON GOOSE: THE WEST AFRICAN BLUES PROJECT
Modou Touré is een hele jonge zanger uit West-Afrika, die het talent van zijn vader (Ousmane Touré, zanger bij Touré Kunda) geërfd heeft. Hij zingt in Wolof, Mandinka en het Frans. Zijn muzikale partner in The West African Blues Project is de Engelse bluesgitarist Ramon Goose (speelde o.a. met PeeWee Ellis, Chris Thomas King en Eric Bibb) die de stem van Touré voorziet van springerige riffjes. Dit levert een prachtig geheel op: energiek, ritmisch en soms hypnotiserend.
label: ARC Music • file under: world/Afrika • cd: EUCD 2591

DÜ-ŞEMS ENSEMBLE: MUSIC FROM TURKEY & GREECE
Het Dü-Sems Ensemble bestaat uit Osman Kirklikci (oud), Emre Erdal (kemence) en Osman Öksüzoglu (percussie). De groep speelt muziek van de 10e tot de 21 eeuw, met authentieke instrumenten en zo dicht mogelijk bij de originele vorm. De relatie tussen Turkse muziek en die van omringende landen staat daarbij centraal, in dit geval die van Griekenland. Naast de vaste groepsleden speelt een negental gasten mee, op o.a bouzouki, klarinet en kanun.
label: ARC Music • file under: world • cd: EUCD 2592

THE HILLBENDERS: TOMMY: A BLUEGRASS OPRY
Covers van rock-klassiekers door andere genres, ook bluegrass, is niet nieuw. Maar om de (vrijwel) volledige rockopera Tommy van The Who, te coveren is toch een behoorlijke uitdaging. De Hillbenders doen het met veel gevoel en respect voor het origineel, niettegenstaande de ondertitel met knipoog ‘A bluegrass opry’. De energie en zelfs de zang zijn intact gebleven, de instrumentatie bestaat nu uit banjo, dobro, mandoline, bas en gitaar.
label: Compass • file under: bluegrass/pop • cd: COM 4650

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO LATIN DISCO
Vanuit de ‘underground’ van de New Yorkse nachtclubs heeft disco altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de Latino-gemeenschap in deze stad. Groepen, producers en labels schoten als paddestoelen uit de grond. Met name het label Salsoul had een belangrijke rol in het geheel en inspireerde Latino-muzikanten over de hele wereld. Op deze compilatie staan vijf tracks van dit label, o.a. van de Latin-soulzanger en discopionier Joe Bataan en de Cubaanse percussionist Candido, plus een salsafunk-cover van ‘Sunny’ en een Colombiaanse discoversie van ‘Kung Fu Fighting’. Ook nieuwe bands die zich door deze disco laten inspireren, ontbreken niet.
label: World Music Network • file under: world/latin/pop • cd: RGNET 1338

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO PSYCHEDELIC CUMBIA
‘Psychedelisch’ lijkt momenteel een toverwoord om allerlei obscure muziek aan de man te brengen, maar is in dit geval volkomen terecht. Met name in Peru was er een echte psychedelische periode in de jaren ‘60. Elektrische gitaar en orgel waren daar al zeer populair en gecombineerd met de sterk aanwezige surfcultuur aan de Peruaanse en Mexicaanse kust vormde dit een rijke voedingsvoeding voor veel experimenten. Toen dat de autoriteiten wat te wild werd, goten de muzikanten hun energie in bekendere muziekvormen als samba, cumbia of salsa.
DJ Pablo Yglesias heeft sprekende voorbeelden uit het Peru en Colombia van de jaren 70 verzameld, aangevuld met eigentijdse bands uit o.a. Chili, Mexico en Argentinië.
label: World Music Network • file under: world/latin/pop • cd: RGNET 1337

[/two_third]

[one_third_last]

Tourdata

Nederland

mehmet polat trio 
29 aug Hummelo – Mañana Mañana Festival/ 27 sep Deventer – Orient Festival in Deventer Schouwburg

black flower
29 aug Groningen – Zomerjazzfietstour/ 31 okt Rotterdam – Jazz Internationaal

tangled eye
30 aug Hummelo – Manana Manana

namgyal lhamo
17 sep Utrecht – RASA

boo boo davis
26 sep Almere – Blues in Almere/ 1 april Arnhem – Luxor Live

bobby long
3 okt Zwolle – Hedon/ 4 okt Amsterdam – Paradiso

dale watson
22 okt Heerlen – Nieuwe Nor/ 23 okt Heerlen – Nieue Nor/ 24 okt Hoorn – Peticantus/ 19 nov Haarlem – Patronaat/ 21 nov Hengelo – Metropool

steeleye span
30 okt Papendrecht – Theater de Willem/ 31 okt Hengelo – Rabotheater/ 1 nov Drachten – Iduna/ 3 nov Heerlen – Parkstad Limburg Theaters/ 4 nov Gouda – Goudse Schouwburg/
6 nov Venlo – Maaspoort/

noa
11 dec Amsterdam – Muziekgebouw aan het IJ/ 13 dec Groningen – Oosterpoort/ 7 mei Eindhoven – Muziekgebouw/ 10 mei Utrecht- Tivoli Vredenburg/ 11 mei Heerlen – Parkstad theater

België

jaune toujours
8 aug Bredene – Afro C Festival/ 21 aug Zaventem – Hoogzomerfeest

black flower
8 aug Geel – Yellowstock Festival/ 28 aug Mechelen – Jazzcontest Festival/ 10 okt Brssel – Ten Weyngaart/ 17 okt Antwerpen – Berchem

caçamba
21 aug Huy – Festival d’Art de Huy/ 4 sep Brussel – Art Base/ 23 sep Luik – Jacques Pelzer jazz club/ 10 okt Rixensart – Festival Kaléïdoscop

mec yek
23 aug Leuven – Colora

eléonor
24 aug Gooik – Sint Niklaaskerk/ 28 nov Geel – Carte Postale

sväng
15 okt Brussel – w:halll/ 16 okt Brugge – CC/ 17 okt Dranouter – Dranouter Club

steeleye span
5 nov Brugge – Schouwburg

dale watson
20 nov Sint Niklaas – De Casino

el juntacadáveres
10 dec Heist-op-den-Berg

Luxemburg

[/one_third_last]