Persmailing juni 2015

[two_third]

Nieuws

** Het concert van de Tibetaanse zangeres Namgyal Lhamo  moest helaas wegens familie-omstandigheden afgelast worden. Een nieuwe datum is gepland op 16 september, opnieuw in RASA (Utrecht).
Heb je nog geen promo-exemplaar van haar nieuwe cd of wil je naar de presentatie, neem dan contact met me op!

Tours

** El Juntacadáveres staat op 26 juli op Sfinks.

Nieuwe releases

MONOSWEZI: MONOSWEZI YANGA
Monoswezi staat voor de vier landen waar de groepsleden vandaan komen: MOzambique, NOorwegen, SWEden en Zimbabwe. Na een uitstekend ontvangen debuut in 2013 komt het kwartet nu met de opvolger. De Zimbabwaanse mbira, bespeeld door Hope, is een essentieel onderdeel van de stijl van Monoswezi. De groep brengt tien traditionele folksongs, gezongen door Hope in de Shona-taal. De arrangementen zijn rijk, maar transparant, dromerig en contemplatief. De invloeden uit de Scandinavische jazz zijn onconventioneel, maar passen perfect in het geheel.
label: Riverboat • file under: world • cd: TUGCD 1090

SECKOU KEITA: 22 STRINGS
Hij was verleden jaar nog in de Benelux, samen met de Welshe harpiste Catrin Finch, met wie hij een zeer goed ontvangen cd maakte en die ook door de Nederlandse pers enthousiast omarmd werd. Koraspeler Seckou Keita is zonder twijfel een van de opvallendste muzikanten van dit moment. Hij komt uit Zuid-Senegal, een afstammeling van griots en koningen. Zijn nieuwe cd is een meesterwerkje, heel ingetogen. Het lijkt alsof hij zijn muziek eerder suggereert en schetst, dan noot voor noot speelt. Dat maakt het geheel des te fascinerender en spannender. Deze maand al op de playlist van het Engelse fRoots. Warm aanbevolen!
label: ARC Music • file under: world/Senegal • cd: EUCD 2585

VARIOUS: MUSIC FROM THAILAND AND LAOS
De veldopnames op deze cd zijn gemaakt door David Fanshaw, componist en programmamaker voor o.a. de BBC. Vanaf de jaren ‘60 nam hij traditionele muziek uit de hele wereld op. Deze opnames uit Thailand en Laos zijn gemaakt in 1994, toen hij tevens opnames maakte voor een film. Hypnotiserende zang en fascinerende instrumenten als de ‘sheng’ vormen slechts een onderdeel van deze veelkleurige cd.
label: ARC Music • file under: world/Thailand/Laos • cd: EUCD 2588

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO EAST COAST BLUES
De East Coast-blues staat ook bekend als de Piedmont-blues en verschilt flink van de Mississippi Deltablues. Waar de Deltablues hard en met een gekwelde intensiteit is, is de Piedmont-blues vriendelijker. Enkele van de grootste bluesgitaristen kwamen voort uit deze stijl, die beïnvloed was door de ragtimetradities uit de jaren ‘20. Met o.a. Rev. Gary Davis, Blind Boy Fuller, Sonny Terry en Brownie McGhee. Luister vooral ook naar de onbekende Willie Walker, die slechts twee nummers opgenomen heeft maar volgens Josh White de beste gitarist die hij ooit hoorde. Walker speelt zijn ‘South Carolina Rag’, een van de meesterwerken van de ragtime-gitaar.
label: World Music Network • file under: blues • cd: RGNET 1335

CARLOS GARDEL: THE ROUGH GUIDE TO CARLOS GARDEL
Carlos Gardel werd in 1890 geboren in Toulouse als Charles Gardes en verhuisde in 1893 met zijn ouders naar Zuid-Amerika. In 1912 maakte hij zijn eerste opnames met volksliedjes, maar brak door in 1917 met zijn tangodebuut ‘Mi Noche Triste’. Tot zijn voortijdige dood in 1935 rees zijn ster razendsnel en nam hij meer dan 750 nummers op. Deze Rough Guide is samengesteld door tangokenner Chris Moss, die zich bij de keuze van tracks volgens eigen zeggen vooral heeft laten leiden door de sfeer en kracht van Gardel’s stem.
label: World Music Network • file under: world/tango • cd: RGNET 1329

CHRISTA MIERAS & HERNAN RUIZ: GRACIAS POR SU MUSICA, MAESTRO
Christa Mierás studeerde als pianiste af aan het Rotterdams Conservatorium met als specialisatie Argentijnse tango. Tijdens en na haar studie verdiepte zij zich in de werken van de Argentijnse componist/arrangeur/pianist Horacio Salgan en kreeg meerdere malen les van hem in Buenos Aires. De grootmeester, inmiddels 98 jaar, vertrouwde haar vele van zijn muziekwerken toe en benoemde haar tot zijn Europese ambassadeur. Samen met de Argentijnse gitarist Hernán Ruiz en de Uruguayaanse zanger Juan Carlos Tajes brengt zij op deze cd een hommage aan Horacio Salgan: negen tango’s in arrangementen van Salgan.
label: -I-C-U-B4-T- • file under: world/tango • cd: CUP 8062

ALICIA WITT: REVISIONARY HISTORY
Singer/songwriter en pianiste Alicia Witt heeft voor haar debuutcd de samenwerking gezocht met pianist en producer Ben Folds. Hij is de ideale partner voor Witts, die een voorkeur lijkt te hebben voor melodieuze pop met een vleugje singer/songwriter uit de jaren ‘70. De cd biedt echter meer dan poppy piano-ballads. Zo nodigde ze bijvoorbeeld rapper ToneZ uit en kreeg het nummer ‘Blind’ duidelijke country-rock invloeden.
label: Compass • file under: pop • cd: AWM 3

J.B. HUTTO & HIS HAWKS W. SUNNYLAND SLIM: HAWK SQUAT
Dit album verscheen oorspronkelijk in 1968 en werd al eerder door Delmark op cd uitgebracht. Dat leverde een waardering van 4,5 ster in de All Music Guide op: ‘The raw-as-an-open-wound Chicago slide guitarist J.B. Hutto outdid himself throughout
an outrageously raucous album’. Opvallend is dat Sunnyland Slim veelvuldig op orgel in plaats van piano te horen is. Deze rauwe, explosieve sessie is nu geremastered en in een luxe editie op de markt gebracht. Mooi booklet met veel onbekend fotomateriaal plus 6 niet eerder uitgebrachte tracks. Een must voor bluesliefhebbers.
label: Delmark • file under: blues • cd: DE 617

[/two_third]

[one_third_last]

Tourdata

Nederland

tangled eye
30 aug Hummelo – Manana Manana

namgyal lhamo
17 sep Utrecht – RASA

steeleye span
30 okt Papendrecht – Theater de Willem/ 31 okt Hengelo – Rabotheater/ 1 nov Drachten – Iduna/ 3 nov Heerlen – Parkstad Limburg Theaters/ 4 nov Gouda – Goudse Schouwburg/ 6 nov Venlo – Maaspoort/

noa
11 dec Amsterdam – Muziekgebouw aan het IJ/ 13 dec Groningen – Oosterpoort/ 7 mei Eindhoven – Muziekgebouw/ 10 mei Utrecht- Tivoli Vredenburg/ 11 mei Heerlen – Parkstad theater

België

el juntacadáveres
26 juli Boechout – Sfinks-festival/ 10 dec Heist-op-den-Berg

caçamba
5 jun Alleur – CC d’Ans/ 18 jun Brussel – Caveaux du Max/ 21 aug Huy – Festival d’Art de Huy/ 4 sep Brussel – Art Base/ 23 sep Luik – Jacques Pelzer jazz club/ 10 okt Rixensart – Festival Kaléïdoscop

laïs
12 jun Sint-Niklaas – Stadsschouwburg/ 5 jul Essen  – Oude Pastorij

mec yek
19 jun Luik – Fête De La Musique

eléonor
5 jul Eksaarde – Festivelò/ 24 aug Gooik – Sint Niklaaskerk/ 28 nov Geel – Carte Postale

sväng
15 okt Brussel – w:halll/ 16 okt Brugge – CC/ 17 okt Dranouter – Dranouter Club

steeleye span
5 nov Brugge – Schouwburg

Luxemburg
[/one_third_last]