Persmailing maart 2015

[two_third]

Nieuws

** Met ingang van januari j.l. hebben wij het label ARC Music aan onze catalogus toegevoegd. Dit label brengt vrijwel uitsluitend folk en wereldmuziek uit, een eerste worp staat in deze mailing.

** Begin april brengen wij op eigen label een cd uit van de Israëlische zangeres Noa, genaamd Love Medicine. Noa heeft wereldwijd fans door haar prachtige stem en haar indrukwekkende podiumprésence. Zij is niet alleen getalenteerd, maar ook integer en zet zich onvermoeibaar in voor vrede. Dit thema staat op haar nieuwe cd centraal.
Noa staat op 19 mei in de Arenberg-schouwburg in Antwerpen en komt in december voor een uitgebreidere tour naar Nederland.

** In april komt bluesman Hans Theessink (solo) op tour, hij zal een viertal concerten geven (zie Tourdata hiernaast). Tegelijkertijd zal er ook een nieuwe cd uitkomen: True & Blue, een live-cd met Terry Evans. Van deze cd zijn al promo’s beschikbaar!

Tours

** Het Hongaarse Söndörgo is een originele band, bestaande uit muzikanten die afkomstig zijn uit een Servo-Kroatische minderheid in Hongarije. Hun belangrijkste instrument is dan ook geen viool, maar de tambura, te horen op de cd Tamburocket.  De groep is in april op tour in de Benelux.

** In mei tourt de Amerikaanse singer-songwriter Eliza Gilkyson langs een aantal clubs in Nederland.

** Op 19 maart presenteert El Juntacadáveres de nieuwe cd Twists and Turns in De Roma in Antwerpen.

Nieuwe releases

DEBEN BHATTACHARYA: MURSHIDI AND SUFI SONGS
De Bengaalse ethnomusicoloog Deben Bhattacharya (1921-2001) werkte als radio-producer voor de BBC en werd internationaal gezien als een expert op het gebied van Indiase muziek, dans en poëzie. Deze cd bevat veldopnames die hij gemaakt heeft in 2001, vlak voor zijn dood. ‘Murshidi’ is afgeleid van het Arabische woord ‘ershad’ en betekent ‘raad geven’. In feite waren Murshidi spirituele meesters die tot geen enkele religie behoorden. Hun oorsprong gaat terug tot het soefisme.
label: ARC Music • file under: world/India • cd: EUCD 2555

NOEL MCLOUGHLIN: 20 BEST IRISH SONGS
Zanger/multi-instrumentalist Noel McLoughlin is geboren in Limerick (Ierland) en het zal dan ook geen verbazing wekken dat hij beïnvloed is door The Johnstons, Planxty, Sweeney’s Men en De Dannan. Hij treedt sinds 1984 solo op met zijn Ierse en Schotse ballads, zowel in Europa als de VS. Met zijn warme, volle stem heeft hij veel fans voor zich gewonnen, getuige de indrukwekkende lijst albums die hij al heeft uitgebracht. Op deze cd staan bekende Ierse songs als ‘Home Boys Home,’ ‘Spanish Lady’ en ‘The Fields of Athenry’.
label: ARC Music • file under: folk/Ierland • cd: EUCD 2556

SLIM ALI & HODI BOYS: 70S POP!
Stevige soul en pop uit Kenya: de Hodi Boys speelden eind jaren ’60 en begin jaren ’70 Kongolese covers en pop (lees: soul) in de clubs van Nairobi. Slim Hodi was een zanger in de stijl van Otis Redding en Percy Sledge, die met zijn band drie albums opnam. Deze verzamelaar pakt met name de meer pop gerichte songs uit het repertoire bijeen, maar het geheel ontsnapt niet aan een heerlijke dosis soul en funk. Hun grootste hit, ‘You Can Do It’ waarmee de band muziekgeschiedenis schreef, staat er uiteraard ook op.
label: ARC Music • file under: pop/Afrika/soul • cd: EUCD 2557

VARIOUS: BEST OF CHINA & JAPAN
Deze cd biedt een afwisselend overzicht van diverse muziekstijlen uit China en Japan, van ingetogen en contemplatief door het Silk String Quartet, levendige Chinese volksmuziek door het ensemble Han Shin tot Joji Hirota en zijn Japanse taiko-drummers.
label: ARC Music • file under: world/Azië • cd: EUCD 2559

SAOR PATROL: HIGHLANDER
Saor Patrol is een Schotse folk(rock)groep, bestaande uit vijf muzikanten op o.a. great highland bagpipe, drums en elektrische gitaar. De groep schrijft haar eigen songs en alle leden zijn ook verbonden aan de Clanranald Trust for Scotland, een non-profit-organisatie die zich toelegt op het in stand houden en verspreiden van Schotse cultuur door entertainment en educatie. Daartoe is zelfs een middeleeuws kasteel gereconstrueerd, waar allerlei activiteiten plaatsvinden. Deze cd bevat akoestische versies van nummers die eerder op hun succesvolle plaat Outlander zijn verschenen.
label: ARC Music • file under: folk/Schotland • cd: EUCD 2558

SAOR PATROL: AFTERMATH – THE BALLADS
Er staat weliswaar het woord ‘ballads’ in de titel, maar er wordt geen woord gezongen op deze cd. ‘Ballads’ staat in dit geval voor de ‘zachte kant’ van de Schotse folkrockgroep Saor Patrol, die echter nog steeds redelijk stevig is!
label: ARC Music • file under: folk/Schotland • cd: EUCD 2560

EL NAÁN: CÓDIGO DE BARROS
De Spaanse groep El Naan heeft haar nieuwe cd de ondertitel ‘An Iberian Roots Project’ gegeven. De Arabische, Keltische en Joodse invloeden in de cultuur van het Iberisch schiereiland zijn terug te vinden in de eigen composities. De groep gebruikt simpele, zeer oude percussie-instrumenten en combineert deze met elektrische gitaar en sax. Ook de songteksten zijn geschreven in de stijl van traditionele folksongs. De groep streefde naar een vruchtbare ontmoeting van traditie en moderne tijd, waar ze goed in is geslaagd.
label: ARC Music • file under: world/Spanje • cd: EUCD 2566

VARIOUS: MUSIC OF THE PHILIPPINES
Lange tijd was er totaal geen aandacht voor de – weinige – traditionele muziek die nog over is op deze eilandengroep. De muzikanten speelden liever Amerikaanse pop. Ook de Spaanse kolonisatie heeft zijn sporen achtergelaten. Deze cd is daardoor een zeer afwisselende mix geworden, van traditionele muziek op gongs en bamboefluiten, Spaanse klanken op mandoline en gitaren en de muziek van de plaatselijke moslims, die weer heel anders klinkt.
label: ARC Music • file under: world/Filippijnen • cd: EUCD 2569

ANTHONY BRAXTON: TRIO AND DUET
Anthony Braxton wordt geëerd én verguisd vanwege zijn tamelijk radicale producties, maar hij houdt wel degelijk een relatie met de traditie. Op deze populaire Sackville-cd uit 1974 horen we Braxton in twee settings. Samen met Leo Smith (trompet, flügelhorn) en Richard Teitelbaum (Moog synthesizer) speelt hij een abstract stuk van 19 minuten. De rest van de cd bestaat uit duetten met bassist Dave Holland, jazz-standards als ‘The Song Is You’, ‘Embraceable You’ en ‘You Go To My Head’. Vier sterren in de All Music Guide.
label: Sackville • file under: jazz • cd: SKCD2 3007

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO LATIN RARE GROOVE VOL. 2
Op deze Rough Guide To Latin Rare Groove is samensteller Pablo Yglesias nog dieper in de archieven gedoken om collector’s items van obscure, funky en tropische dansmuziek te vinden. Wat is er nu leuker om bijzondere muziek op te duiken, vooral als die oud is en op vinyl verschenen is? ‘Rare groove’ is een genre dat zijn naam dankt aan de Londense muziekscene uit de jaren 80, om obscure en zeldzame soul, funk en jazz uit de VS te beschrijven. We horen op deze cd dan ook zowel Britse bands (The New Mastersounds) als Zuid-Amerikaanse. Bijzonder is de track van Conjunto Papa Upa (op het Nederlandse label Music With Soul) en de track van Conjunto Alayon, een obscuur salsa-orkest uit de jaren 70 met een hele jonge Jimmy Bosch op trompet!
label: World Music Network • file under: world/Latin • cd: RGNET1324

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO PSYCHEDELIC INDIA
Indiase muziek heeft een enorme invloed gehad op Westerse psychedelica. Het begon ooit met de sitar op ‘Norwegian Wood’ van de Beatles, al snel gevolgd door de Rolling Stones, The Byrds en zelfs Sergio Mendez. De relatie was wederzijds en in de jaren 60 kwam de eerste garage-band in India op. DJ Ritu heeft voor deze cd zowel vintage als nieuwe tracks uitgezocht. Ananda Shankar’s ‘Dancing Drums’ is een veelgezocht item in de Asian Underground scene, maar ook een hit als ‘Dum Maro Dum’ van Asha Bhosle ontbreekt niet. Eigentijdse muzikanten zijn o.a. The Bombay Royale, een elf personen sterke band die zich laar inspireren door ‘old school’ Bollywood soundtracks.
label: World Music Network • file under: world/India • cd: RGNET1332

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO PSYCHEDELIC SALSA
De nieuw gestarte Rough Guide-serie met psychedelische wereldmuziek is een groot succes. Daarom nu een nieuw deel met salsa. Psychedelische rock en salsa ontstonden allebei in de jaren ‘60 in een periode van sociale onrust en experimenten. Bekende voorbeelden zijn Santana (rock) en Eddie Palmieri (salsa). Deze Rough Guide onderzoekt vroege voorbeelden zoals die van de Cubaanse violist Alfredo de la Fe, hier te horen met Orchestra Rytmo Africa-Cubana. Er is ook veel aandacht voor eigentijdse bands als Bio Ritmo, La Mecánica Popular, Bacalao Men, Quantic, Fantasma en San Lázaro.
label: World Music Network • file under: latin/salsa • cd: RGNET 1304

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO AFRICAN RARE GROOVE (VOL. 1)
Na de ‘Latin Rare Groove’ is het nu de tijd voor de Afrikaanse variant. Bloggers delen vol enthousiasme op internet hun recentste vintage vinylontdekkingen. Er is nog een enorm archief bij de onafhankelijke labels in Afrika en Amerika waar uit geput kan worden. Op deze verzamelaar bijzondere vondsten, variërend van marrabenta uit Mozambique tot Nigeriaanse high life. Met o.a. Gentleman Mike Ejeagha, Osayomore Joseph, Orchestra Marrabenta Star De Moçambique en Francis Bebey.
label: World Music Network • file under: latin/salsa • cd: RGNET 1323

[/two_third]

 [one_third_last]

Tourdata

Nederland

mehmet polat trio
1 apr Amsterdam –  Meervaart Theater/ 12 apr Rotterdam – Grounds

hans theessink
13 apr Eindhoven – Meneer Frits/ 14 apr Horst – Cambrinus/ 17 apr Enschede – Theatercafe De Buren in Boekelo/ 19 apr Amen –  De Amer

söndörgö
16 apr Utrecht – Rasa/ 17 apr Den Haag – Korzo

david philips
16 apr Harderwijk – Catharinakapel/ 17 apr Oude Bildtzijl – Sliktones @ Aerden Plaats/ 19 apr Velsen Noord – Timboektoe/ 24 apr Steendam – Podiumcafe Peter en Leni/ 25 apr Maastricht –  Magisch Theatertje

addys mercedes
29 apr Waalwijk – Theater De Leest

boo boo davis
25 apr Maastricht – Vibes/ 5 mei Vlissingen – Bevrijdingsfestival/ 9 mei Ulft – Cultuurfabriek DRU

miXendorp
5 mei Vlissingen – Bevrijdingsfestival

namgyal lhamo (cd-presentatie)
8 mei Utrecht- RASA

eliza gilkyson
8 mei Amen – Café de Amer/ 9 mei Lage Vuursche – In The Woods/ 10 mei    amsterdam – Paradiso/ 12 mei    Oentsjerk – Folk in de Walden/ 13 mei Nijmegen – Lux Theater/ 14 mei      Den Haag – Musemix @ Soc. Engels/ 15 mei Nieuwendijk – Poppodium Xinix/ 17 mei Venlo – Grenswerk/ 18 mei Rotterdam – Vreewijk Cultuur/ 19 mei Westwoud – De Schalm

België

laïs
21 mrt Lokeren – Cultuurcentrum/ 26 mrt Borgerhout – De Roma/ 27 mrt Hasselt – Cultuurcentrum/ 28 mrt Tienen – CC De Kruisboog/ 12 jun Sint-Niklaas – Stadsschouwburg/ 5 jul Essen  – Oude Pastorij

black flower
4 apr Brussel – Jam’ín Jette

el juntacadáveres (cd-presentatie)
19 mrt Antwerpen – De Roma

fanfare ciocarlia
10 apr Diksmuide – 4AD

antwerp gipsy ska orkestra  
18 apr Kessel-Lo – Lo Rock Festival/ 1 mei Antwerpen – Grote Markt/ 9 mei Herent – Wild in ‘t Park

david philips
18 apr Luik – Le Parc/ 26 apr Waardamme – Cowboy Up/

söndörgö 25 apr Brussel Bozar/Balkan Traffic – Brussel

boo boo davis
2 mei Luik – Blues Sphere

arifa
24 mei Gent – Handelsbeurs

noa
19 mei Antwerpen

Luxemburg
fanfare ciocarlia
7 apr Luxembourg (L) – Abbaye de Neumünster

carmen de souza
22 apr Luxemburg (L) – Den Atelier

 

[/one_third_last]