Persmailing mei 2016

 

[two_third]

Nieuws

Ook dit jaar zijn er weer Songlines World Music Awards uitgereikt. Twee artiesten uit onze stal zijn in de prijzen gevallen: koraspeler Seckou Keita met zijn prachtige album 22 Strings en slidegitarist Debashish Bhattacharya met Slide Guitar Ragas from Dusk Till Dawn.

Tours

Op  dit moment tourt de internationale groep Who’s the Bossa door Nederland. Deze groep o.l.v. zangeres Josee Koning bestaat uit internationale musici en is daarom niet vaak in Nederland te zien. Er zijn nog drie optredens (zie Tourdata), een herkansing is mogelijk in oktober.

Nieuwe releases

FANFARE CIOCARLIA: ONWARDS TO MARS
ADit jaar viert de Roemeense zigeunerbrassband Fanfare Ciocarlia de twintigste verjaardag.
Afkomstig uit een zeer afgelegen dorpje zonder noemenswaardige voorzieningen werd de band in korte tijd een wereldsensatie met hun ‘Balkan on speed’ en een inspiratie voor een hele generatie brassbands. Veel van de composities op deze nieuwe cd zijn afkomstig van multi-instrumentalist Koby Israelite die zelf ook gast is. Natuurlijk is er traditiegetrouw weer een cover van een bekend popnummer, in dit geval ‘I put a spell on you’, gezongen door Iulian Canaf plus een bijzondere versie van een bekend nummer van Maria Tanase. Feest!
label: Asphalt Tango • file under: world/Balkan • cd: ATR 5116

STANLEY & THE TEN SLEEPLESS KNIGHTS: QUELBE! MUSIC OF THE U.S. VIRGIN ISLANDS
‘Quelbe’ is een bepaald type folksong en de officiële muziek van de Amerikaanse Virgin Islands. Stanley Jacobs en zijn Ten Sleepless Knights zijn de populairste band van de eilanden en verpakken de typische sound van de quelbe, bestaande uit een rasp van pompoen, triangel, fluit en banjo, in een eigentijds jasje van drum, conga en bas. De songs hebben vaak een dubbele bodem, de muziek is tropisch, vrolijk en dansbaar.
label: Smithsonian Folkways • file under: world/Caraïben • cd: SFCD 40568

FAITH I BRANKO: GYPSY LOVER
De cd Gypsy Lover bevat een liefdesverhaal waar je een roman over zou kunnen schrijven. De Engelse circusartiest en accordeonist Faith gaat op zoek naar een gypsy-violist. Zij vindt deze in de Serviër Branko. Na een periode van samen muziek schrijven vertrekt ze weer naar Engeland, maar uiteindelijk vinden de twee elkaar en trouwen. Dat hele – soms moeizame – proces is vastgelegd in een elftal songs. Het duo combineert (samen met muzikale vrienden) traditionele Balkanmuziek met hot club, swing en allerlei andere invloeden.
label: Riverboat • file under: world/gypsy • cd: TUGCD 1092

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO SOUTH AFRICAN JAZZ
Op deze compilatie staan tracks uit de hoogtijdagen van de Zuid-Afrikaanse jazz, namelijk de jaren ‘60 en ‘70, maar ook de nieuwe generatie die ontstond in de post-apartheid democratie.
Marabi, kwela en jives zijn volop vertegenwoordigd, net als een duidelijke link naar de onderdrukking en het politieke klimaat uit de jaren ‘60 en ‘70.
label: World Music Network • file under: jazz • cd: RGNET 1341

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO THE BEST WORLD MUSIC YOU’VE NEVER HEARD
Het Engelse label World Music Network organiseert al een aantal jaren de ‘Battle of the Bands’, waarbij groepen zonder platencontract een demo kunnen insturen. De tracks op deze cd zijn afkomstig uit die competitie. De muziek komt uit de hele wereld, van Anansy Cissé met gitaarmuziek uit Mali tot eigentijdse Jiddische muziek. Daartussen bevinden zich Siciliaanse rock, Braziliaanse tropicalia en Brits-Indiase fusie. Veel te ontdekken dus!
label: World Music Network • file under: world • cd: RGNET 1340

 

[/two_third]

[one_third_last]

Tourdata

Nederland

who’s the bossa
11 mei Spanbroek – ’t Kerkhuys/ 12 mei Den Haag – De Regentenkamer/ 13 mei Amsterdam – Concertgebouw/ 21 okt Bergen – Ruïnekerk/ 22 okt Terneuzen – Jazzclub Porgy and Bess/ 26 okt Beets – Kerk / 27 okt Hoofddorp – De Meerse/ 28 okt Rotterdam – De Doelen/ 29 okt Heerlen – Parkstad Limburg Theater/ 30 okt Spijkenisse – Theater De Stoep

hackensaw boys
25 jun Rotterdam – Pijnackerplein Bluegrass Festival/ 27 jun Amsterdam – Paradiso/ 2 jul Utrecht – Festival de Beschaving/  10 jul Deventer – Hoogtevrees/ 24 jul Lichtenvoorde – Zwarte Cross

hazmat modine
10 jul Arnhem – Luxor

fanfare ciocarlia
17 jul Leeuwarden – Welcome to the Village/ 15 sep Groningen – Oosterpoort

boo boo davis
30 okt Amen – Cafe de Amer

noa
16 november Utrecht – Tivoli Vredenburg/ 17 november Heerlen – Parkstad theater

david philips
25 nov Steendam – Podiumcafe Peter en Leni

België

el juntacadáveres
21 mei Brussel – Ancienne Belgique/ 16 jul Antwerpen – Damplein

hackensaw boys
26 jun Oostkamp – Muddy Roots Europe

sharon shannon
1 jul Gooik – Gooikoorts Festival/ 13 aug Ham – Folkfestival Ham/ 1 nov Heist-op-den-Berg – CC Zwaneberg

fanfare ciocarlia
4 nov Opwijk – Nijdrop

Luxemburg

[/one_third_last]