Persmailing september 2016

[two_third]

Nieuws

Binnenkort brengen wij op ons Saphrane-label een nieuwe cd van de charismatische en flamboyante accordeonspeler Renato Borghetti uit. In een volgende mailing meer hierover, maar hier is alvast wat info!

Tours

Er komen heel wat interessante concerten aan, waaronder Fanfare Ciocarlia, Dale Watson en Who’s the Bossa. (zie ook Tourdata)

Nieuwe releases

JOHN RENBOURN & WIZZ JONES: JOINT CONTROL
De benaming ‘legende’ wordt naar mijn smaak iets te vaak gebruikt, maar is onbetwist van toepassing op gitarist John Renbourn. Op deze cd speelt hij samen met Wizz Jones, die het gitaarspel leerde van Long John Baldry en Davy Graham. Twee zeer invloedrijke gitaristen, die na een vriendschap van 50 jaar in 2013 gingen samenwerken. Dat werd wreed onderbroken door het plotselinge overlijden van Renbourn, gelukkig was deze cd toen al bijna klaar. Ze spelen nummers van Bert Jansch, Archie Fisher, Bob Dylan, Bill Broonzy en nog veel meer. Meesterwerk!
label: Riverboat • file under: folk • cd: TUGCD 1095

KRISTI STASSINOPOULOU & STATHIS KALYVIOTIS: NYN
‘Nyn’ betekent ‘nu’ in Oud-Grieks. Kristi Stassinopoulou en Stathis Kalyviotis hebben een duidelijke boodschap, leven in het nu, ondanks alles wat er in de afgelopen jaren in Griekenland is gebeurd. Dat doen ze ook op muzikaal vlak, want net als op hun eerste cd Greekadelia baseren zij zich op de traditie (Griekse traditionele folk, rembetika en Byzantijnse zang), maar plaatsen zij deze door middel van elementen van psychedelische rock, punk en elektronica krachtig in het heden. Het duo gebruikt in het openingsnummer een mellotron (geliefd bij de Beatles!), een vervormde luit op ‘Ouden Oida’ en in ‘Mystic Rap’ neemt Kristi’s fluisterstem je mee op een caleidoscopische trip, gevolgd door een veel traditioneler nummer. Luistertip!
label: Riverboat • file under: world/Griekenland • cd: TUGCD1093

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO CUBAN RARE GROOVE
Er zijn veel compilaties met Cubaanse muziek. Deze Rough Guide heeft een nieuwe invalshoek gevonden door zich te concentreren op muziek die buiten Cuba gemaakt is in de post-Castro diaspora, met een mix van Cubaanse en niet-Cubaanse muzikanten. Uiteraard passend in het ‘rare groove’ concept, dus de meeste tracks zijn niet eerder op andere verzamelaars verschenen. Met o.a. Grammy-winnaar Chirino, Chico Orefiche, Pantaleón Pérez Prado en Francisco Fellove.
label: World Music Network • file under: world/Cuba • cd: RGNET 1348

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO BLUES WOMEN
De jaren ‘20 can de vorige eeuw waren ongetwijfeld het decennium van de vrouwelijke blueszanger. Oorspronkelijk afkomstig uit de jazz of vaudeville, maakten de zangeressen een indrukwekkend aantal plaatopnames en vulden zij de clubs en theaters. Mamie Smith was de eerste die uit het vaudevillecircuit stapte en nam in 1920 ‘Crazy Blues’ op, natuurlijk op deze compilatie. Ma Rainey en Bessie Smith waren spraakmakende voorbeelden, maar we horen bijvoorbeeld ook Kate McTell en Bertha Lee, begeleid door hun respectievelijke echtgenoten Blind Willie McTell en Charley Patton! Warm aanbevolen.
label: World Music Network • file under: blues • cd: RGNET1352

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO ETHIOPIAN JAZZ
Als je het over jazz uit Ethiopië hebt, dan komt meteen de naam van Mulatu Astatke naar boven. Vanaf de jaren ‘60 cultiveerde hij de Ethio-jazz en was dermate succesvol dat Addis Ababa in de jaren ‘60 en ‘70 ‘Swinging Addis’ genoemd werd. Astatke ontbreekt niet op deze compilatie, net zo min als de band van zijn saxofonist Getatchew Mekuria. Na een stille periode is Ethio-jazz weer in opkomst, waardoor er ook diverse jongere bands op de cd staan.
label: World Music Network • file under: jazz • cd: RGNET1350

[/two_third]

[one_third_last]

Tourdata

Nederland

fanfare ciocarlia
15 sep Groningen – Oosterpoort

latin quarter
20 sep Amstelveen – P60

boo boo davis
7 okt Zaandam – Podium de Flux/ 9 okt  Amersfoort – Miles/ 15 okt Nijmegen – Lindenberg/ 18 okt Den Bosch – Blue Room Sessions @ Verkadefabriek/ 22 okt Maastricht – Club Vibes/ 29 okt Lichtenvoorde – Keifestival/ 30 okt Amen – Cafe de Amer

addys mercedes
14 okt Amsterdam – Theater de Meervaart/ 14 dec Waalwijk – Theater de Leest/ 17 dec  Zeist – Theater Figi/ 10 feb Tilburg – Theater

who’s the bossa
21 okt Bergen – Ruïnekerk/ 22 okt Terneuzen – Jazzclub Porgy and Bess/ 26 okt Beets – Kerk / 27 okt Hoofddorp – De Meerse/ 28 okt Rotterdam – De Doelen/ 29 okt Heerlen – Parkstad Limburg Theater/ 30 okt Spijkenisse – Theater De Stoep

dale watson
25 okt Utrecht – Tivoli Vredenburg/ 26 okt Haarlem – Patronaat / 28 okt Heerlen – Nieuwe Nor

noa
16 november Utrecht – Tivoli Vredenburg/ 17 november Heerlen – Parkstad theater

david philips
25 nov Steendam – Podiumcafe Peter en Leni/ 27 nov Harderwijk – Estrado/ 3 dec Maastricht –  Magisch Theatertje/ 7 dec Geldrop –   Groen Koffiehuis

België

boo boo davis
21 okt Herent – De Wildeman

dale watson
29 okt St. Niklaas – De Casino

sharon shannon
1 nov Heist-op-den-berg – CC Zwaneberg

fanfare ciocarlia
4 nov Opwijk – Nijdrop

Luxemburg

[/one_third_last]