Persmailing november 2015

[two_third]

Nieuws

Ook dit jaar zijn er weer Womex Label Awards uitgereikt. We feliciteren Riverboat (nr. 4) en ARC Music (nr. 7) met hun prijzen!

Tours

Op  dit moment tourt de Engelse folkrockformatie Steeleye Span  door Nederland en België. Je kunt nog net een paar concerten mee pakken!
Carmen Souza heeft een prachtig nieuw album en is in november twee keer te zien in Nederland.
In december komt de Israëlische zangeres Noa voor twee concerten over. Haar cd ‘Love Medicine’ kreeg in het buitenland uitstekende reviews, maar bleef in de Benelux grotendeels onopgemerkt. Mis echter haar optredens niet. Zij heeft een geweldige uitstraling op het podium en weet haar publiek te raken.

Nieuwe releases

VARIOUS: LOST IN MALI
Lost In Mali opent met een sound-scape van de straten van Mali, ter illustratie van de gedachte achter deze cd. Alle tracks op deze verzamelaar zijn namelijk gloednieuw, speciaal gemaakt voor deze cd en afkomstig van nieuwe artiesten. Experts Philippe Sanmiguel (manager van o.a. Samba Touré) en Paul Chandler (runt een platenlabel in Bamako) laten je horen waar men in Mali op dit moment naar luistert. Bocar Sangaré Niafunké is een traditionele Fula-muzikant die tot nu toe alleen op bruiloften speelde en nog nooit een studio van binnen had gezien, terwijl het orkest van de Bamako Blindenschool (waar Amadou & Mariam elkaar ontmoetten) stevig uitpakt. Kas 2 Kastro doet een flinke dosis reggae in zijn muziek, terwijl Baba MD traditionele Bwa-melodieën vermengt met kora en andere Mandingo-instrumentatie. Een afwisselend en spannend album.
label: Riverboat • file under: world/Afrika/Mali • cd: TUGCD 1091

CARMEN SOUZA & THEO PASCAL: EPISTOLA
De brief (Epistola) die Carmen Souza, de ‘Kaapverdische Ella Fitzgerald’, op dit album samen met de fantastische bassist Theo Pascal aan de luisteraars schrijft, biedt heel veel moois. Acht eigen songs, waaronder ‘Afro Monk’ waarin Carmen laat horen hoe flexibel en expressief ze als zangeres is. Twee covers, namelijk ‘Moonlight Serenade’ van Glenn Miller en ‘Cape Verdean Blues’ van Horace Silver, die beide een zeer eigenzinnig arrangement krijgen, doordrongen van introspectie en jazzy vrijheden. De combinatie van Kaapverdische ‘sodade’ met Afrikaanse ritmes en jazz is eenvoudigweg onweerstaanbaar. Voeg daarbij de kwaliteiten van de gast muzikanten: drummer Shane Forbes, organist Matt King en Craig Yaremko op sax en klarinet. Zoe Pascal, de zoon van Theo, steelt als drummer de show op de twee tracks.

Zij treedt in november op in Nederland (zie tourdata).

label: Galileo • file under: jazz • cd: GMC 64

JOHN RENBOURN: THE ATTIC TAPES
In het voorjaar van 2015 overleed John Renbourn, gitarist en mede-oprichter van o.a Pentangle. Het toeval wil dat hij vlak daarvoor dit project met World Music Network afrondde. Deze cd bevat opnames uit 1962, dus nog voor zijn eerste plaat bij Transatlantic. De cd opent met het briljante ‘Anji’, een hele vroege opname dus, en eindigt met ‘Nobody Knows You When Your’re Down And Out’ met Davy Graham. Daartussen 18 klassiekers uit Renbourns repertoire, soms live, soms met bijvoorbeeld Beverly Martin of Mac MacLeod. Renbourn schreef de liner notes, zocht de tracks uit en schoonde ze op. Met gevoel voor understatement schreef hij ‘Mostly it’s me plunking – occasionally in the company of friends from way back’. Laat je niets wijsmaken, dit is een must-have!
label: Riverboat • file under: folk • cd: TUGCD 1089

ANDREA ZONN: RISE
Andrea Zonn begon als klassiek violiste, maar stapte al snel over naar bluegrass. Ze werkte o.a. met Vince Gill en groeide uit tot een van de meest gerespecteerde violisten en zangers binnen de eigentijdse music-scene. Op haar tweede album wordt ze ondersteund door muzikanten die ze onder andere omstandigheden zelf begeleidt: James Taylor, Vince Gill en Keb’ Mo’. De tien songs op deze cd stralen een nieuw zelfvertrouwen uit, maar tarten iedere genre-omschrijving. Dat is deels te wijten aan de muzikanten die ze uitgenodigd heeft: Jerry Douglas, Sam Bush, Doobie Brother John Cowan plus bassist Willie Weeks (Eric Clapton, George Harrison, Rolling Stones) en drummer Steve Gadd (Paul Simon, Steely Dan, Simon & Garfunkel). Rolling Stone schreef over deze cd “Distinguished by her gorgeous vocals, masterful songwriting and sweet fiddle playing, Rise is one of the year’s greatest music treasures.”
label: Compass • file under: folk/singer-songwriter • cd: COM 4656

ALISON BROWN: THE SONG OF THE BANJO
Als geen ander heeft Alison Brown zich ingezet om de banjo uit zijn traditionele omgeving te halen en glans te geven aan dit onderschatte instrument. De titel van de cd refereert aan de lyrische kant van het instrument, ofschoon Brown ook qua techniek meer dan genoeg in huis heeft. Ze nodigde diverse gasten uit, waaronder de Indigo Girls, Keb’ Mo’, stalgenoot Colin Hay en drummer Steve Gadd. Zeven eigen tracks naast bijvoorbeeld een cover van Cyndi Lauper’s ‘Time After Time’ en Burt Bacharach’s ‘I’ll Never Fall In Love Again’ plaatsen de banjo midden in de mainstream.
label: Compass Records • file under: folk • cd: COM 4658

BOBBY LONG: ODE TO THINKING
Bobby Long is een Britse singer-songwriter die uit de Londense clubscene voortgekomen is. Hij verhuisde naar New York en heeft sindsdien al twee memorabele cd’s uitgebracht. Hij is afgestudeerd op de sociale impact van Amerikaanse folk en zijn muziek ademt duidelijk de sfeer van groten als Hank Williams, Woody Guthrie en Jeff Buckley. Hij weet hoe je een goede song schrijft, met poëtische teksten en catchy melodieën. Elf pareltjes staan er op dit nieuwe album, waarbij Long alleen stem en gitaar (plus een spaarzame begeleider) nodig heeft om ze tot grote hoogten te brengen.
label: Compass Records • file under: singer-songwriter • cd: COM 4654

[/two_third]

[one_third_last]

Tourdata

Nederland

steeleye span
3 nov Heerlen – Parkstad Limburg Theaters/ 4 nov Gouda – Goudse Schouwburg/  6 nov Venlo – Maaspoort/

carmen souza
19 nov Groningen – Oosterpoort/ 20 nov Eindhoven – Muziekgebouw Eindhoven

noa
11 dec Amsterdam – Muziekgebouw aan het IJ/ 13 dec Groningen – Oosterpoort/ 7 mei Eindhoven – Muziekgebouw/ 10 mei Utrecht- Tivoli Vredenburg/ 11 mei Heerlen – Parkstad theater

john gorka
6 feb Lage Vuursche – In The Woods/ 7 feb Amstedam – Tuinzaal, Paradiso-Noord/ 8 feb Amen – Café de Amer

boo boo davis
19 mrt  Heerlen – Southern Blues Night/ 20 mrt Wageningen – Bluesclub XXL/ 1 apr Arnhem – Luxor Live/ 2 apr Ottersum – Roepaen/

hans theessink
23 apr Wijk bij Duurstede – Theater Calypso/ 24 apr Amen – De Amer/ 29 apr Enschede –  Theatercafe De Buren in Boekelo/

België

steeleye span
5 nov Brugge – Schouwburg

eléonor
28 nov Geel – Carte Postale

el juntacadáveres
10 dec Heist-op-den-Berg

boo boo davis
5 apr Gent – Missy Sippy

Luxemburg

[/one_third_last]